Skaffa kanin





Innan du skaffar kanin måste du tänka på att det är ett väldigt stort ansvar. Du måste ha tid att ta hand om din kanin, du måste också tänka på att kaninen är ett djur som bara inte behöver mat och vatten den behöver också kärlek, du måste ha pengar för att kunna betala mat, kaninen, bur, vaccination, möjligtvis kastrering, ha råd till veterinärvård m.m.
Om du inte kan ge den kärlek så jätteofta så är det bra om man köper minst 2 kaniner för då har kaninerna varandra.

När du köper en kanin behöver du köpa det här:

  • Mat ,hö, ej gnagarblandning (blandat foder, det bästa är att köpa pellets)
  • Matskål, vattenskål/flaska (på vintern är det bäst med skål om du har din kanin ute då vattnet fryser, så kanin kan slicka på isen)
  • Bur , om du ej har någon (En bur avsedd för en dvärgkanin ska enligt Jordbruksverkets föreskrifter inte understiga 0,5 m² (cirka 100x50 cm) och ingen sida vara kortare än 50 cm. Buren ska vara minst 50 cm hög. Om du har flera djur i samma bur bör varje djur minst ha en yta av 0,25 m². Placera buren i normal rumstemperatur och fritt från drag.)
  • Saltstenar , köp alltid två eller mer så du har i reserv
  • Toalettlåda , låt först kaninen märka ut ett ställe i buren där den utför sina behov, ställ sedan dit toaletten fyll den med med t.ex kattsand eller spån/halm
  • Underlag  ,i buren måste det också nåt slags underlag t.ex kutterspån eller sågspån, halm, ej hö (kaninen äter upp det) Buren ska städas 1-3 ggr i veckan beroende på om man har sin kanin ute eller inne, helst varannan dag om du ha kaninen inne, detta är livsviktigt för din kanin  
  •  Selar , om du vill t.ex hoppa med din kanin
  • Kaningodis , om du vill t.ex berömma din kanin efter den har gjort något bra
  • Klosax , du behöver klippa din kanins klor ca. en gång varje månad. Om du inte klipper din kanins klor på länge så kommer kaninen inte att kunna stödja på tassarna och få väldigt ont. Om du är osäker på hur man klipper klorna så gå till en zooaffär som hjälper till med klippning eller åk till nämaste djursjukhus där dom ofta har "drop in" på kloklippning. Om du ska klippa själv är det viktigt att du aktar noga så att du inte klipper i pulpan. Pulpan är som pulpan i våra tänder. Det gör väldigt ont om man klipper in i den, och det blöder. Om du råkar klippa i pulpan bör du trycka försiktigt med en bommullstuss mot klon, men håll den inte där utan dutta mot klon. Det är inte farligt att klippa i pulpan, men det gör ont på kaninen så försök undvika det.
  • Borste , till din kanin måste du ha en bra borste som lätt reder ut svåra tovor och avlägsnar t.ex, smuts som fastnat i pälsen. Detta kan du rådrfåga om i din djuraffär. Alla kaniner ska borstas minst 2 ggr i veckan. Om du har en långhårig kanin ska du helst borsta den varje dag.


                                                



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0