Dagens händelse!

 


Idag när jag (Alva) skulle ta ut Skrutten och lära honom "stopp" "gå" "hopp" och "vänta" så hade jag råkat sätta selen lite för löst. Han trasslade in sig i kopplet när jag skulle spänna på den så han fick panik. Jag skulle precis hjälpa honom när han slank ur selen och sprang iväg. När han kommit runt knuten sprang jag. Men han var borta. Jag kikade runt hönshuset och såg till min lättnad att han var där. Han sprang vidare och jag gick så tyst som möjligt framåt för att ta honom. Men han var panikslagen och kröp in under hönshuset, så nu blev jag också panikslagen. Jag låg på marken bredvid hönshuset och pratade lugnande med honom. Jag hade nog aldrig fått ut honom om inte min femåriga lillasyster Melina kommit till min räddning just då. Hon undrade vart jag var och när hon ropade på mig blev Skrutten skrämd och sprang ut från hönshuset och sprang istället till Melinas, Hampus, och Olivers lilla "koja". Där satte han sig mellan en bräda och väggen och hade uppspärrade ögon och andades häftigt. Jag lyfte försiktigt bort bräd an och tog honom i min famn. Shit vad rädd jag var.

Så numera ska jag nog sätta selen lite hårdare. <3


                                                                         

Kaningodis





Det allra billigaste alternativet till kaningodis är nog att själv göra. Vi har t.ex torkat majskolvar åt kaninerna, en klar favorit. Det är enkelt, och kaninerna älskar det!

Att torka en majskolv är lätt. Koka majskolven och låt den ligga framme några dagar (kallt, men inte i kylen, hellre i skafferiet isåfall) Sedan när majskolven är hård, inte lite utan ganska mycket, så kan du skiva upp majskolven i små bitar/skivor. Detta kan du ge din kanin i matskålen en gång i veckan, eller en liten bit när han/hon vart extra duktig. Du kan också torka äpplen, helst gröna isåfall, då de röda blir bruna väldigt snabbt. (Fast du måste skiva äpplet först! Annars händer ju inget med det). Men ge aldrig för mycket av detta, då det kan bli för mycket för kaninen så att den får ont i magen.


                                                              


Spraymåla hinder

Hej! Jag (Alva) och Sofia har byggt ett till vanligt rättuppstående hinder, och tänkte spraymåla in kaninernas namn och mönster. Vi klipper ut former och namnen ur papper och sprayar sedan på. Sprayfärg är farligt att andas in, därför ska hindret stå (helst utomhus under tak) och vädras (helst minst en vecka). Kaniner har ju väldigt känsligt luktsinne och det kan vara farligt för dem om de andas in sprayen.
                                                          

                                                                            

Utomhus på vintern?






Det är ganska vanligt att kaniner är ute hela året om, men då behöver kaninerna mer än andra kaniner.
T.ex måste den ha en speciell bur, en utebur, som står på ben och har ett varmt och skönt bo. Om buren inte står på ben finns det många brister. Det blir kallare för kaninen, och om kaninen står ute (inte i t.ex en lada eller stall) så kommer det antagligen hända att t.ex en räv (eller varg om du bor där det finns vargar) att skrämma kaninen och försöka ta sig igenom nätet. Och även om buren står på ben kommer antagligen räv eller varg att stryka omkring buren, då vill nog kaninen ha nånstans att gömma sig. Där är boet bra. Boet ska vara isolerat med t.ex frigolit. Om frigoliten sitter fritt inne i boet och inte i mitten av väggen till boet ska nät sättas så att kaninen inte får i sig frigolit.

I boet ska det också finnas nåt värmande för kaninen. Halm är ett riktigt bra exempel. (OBS! Lägg inte in hö! Kaninen äter upp det och får ingen nytta av det! Förutom att de inte är hungriga då. I så fall får du lägga en stack hö i ett hörn och resten halm.). En dvärgkanin får inte ha mindre plats än 0,5 m2 enligt jordbruksverkets föreskrifter. Dock rekommenderas större plats så att kaninen kan röra på sig. Buren måste vara MINST 50 cm hög från burbotten till burtak. Kaninen ska alltid ha tillgång till vatten och mat, men 90% av maten ska bestå av hö, som är kaninens basföda.


                                                   

Gör egna hinder





Om du behöver kaninhinder, kan du alltid kolla på sidan libraartic.com. Där finns riktigt snygga hinder, men de är ganska dyra. Så billigaste, och absolut roligaste sättet är att bygga ett eget.

När du bygger ett hinder är det bara fantasin som sätter stopp för möjligheterna. Ditt hinder kan se ut precis hur som helst. Det vanligaste och enklaste hinder man bygger själv är ett vanligt rättuppstående hinder. För att göra ett riktigt snyggt hinder gör du såhär:

*Såga två eller flera stolpar i rätt längd till hindret. Om du ska kunna sätta översta ribban på t.ex 45 cm, måste stolpen MINST sluta på 50 cm. Alltså ska stolpen vara 5 cm längre än översta ribban.

*Måla stolpen i en eller flera färger, använd utomhusfärger och låt hindret torka och vädra ur innan kaninen hoppar över det. (OBS! Glöm inte sandpappra innan du målar!).

*Sen var det dags för plattor till stolparna, då är playwood ett mycket bra val.Mät och såga till playwoodskivan till en bra storlek, men så att stolpen kan stå stadigt och inte trillar om kaninen river. Sandpappra så att inte några vassa kanter sticker upp, som kan skada kaninen.

*Måla playwoodskivan och låt torka.

*Sedan är det dags att sätta i mälor/klamrar i stolparna, det är det bommarna ligger på. Detta finns i en vanlig byggaffär. Understa mälan måste vara minst 8cm ifrån marken. Mellan varje mäla ska det vara minst 8 cm imellan också där. Hindret måste också gå att riva från båda hållen, ifall kaninen får för sig att hoppa tillbaka! (OBS! Spikar är enlligt jordrukverkets föreskriftet förbjudet att använda på hinder!)

*Nu är det dags att skruva ihop stolpen med plattan, se till att stolpen sitter i mitten på plattan och var gärna två när du skruvar i stolpen.

*Sen är det bara bommar kvar, även dessa hittar du i en helt vanlig byggaffär. Fråga bara efter elrör, vita och om de sågar åt dig där, tänk på att avståndet mellan stolparna måste vara minst 60 cm!

*KLART! Nu kan du testa med din kanin.


Såhär ser ett exempel ut på ett hembyggt hinder:

                      




                                               

KaninHoppning





http://www.youtube.com/watch?v=Wk2NZzUR7WE&feature=recentlik


Vi har gjort en film med våra kaniner när vi hoppat med dem. :)
Kolla Gärna! <3

                                                                 


Hej! :)





Idag provade vi att hoppa ordentligt med våra kaniner. Förut har vi bara hoppat lite grann, men nu så gjorde vi en bana åt dem. :)
Det gick bra och vi började med att hoppa ca 5-10 cm, sen efter en stund så kan man börja höja några cm. :)




Sofias kommentar:
Jag tyckte det var roligt och Nisse (min kanin) var jätteduktig! :D <3

Alvas Kommentar:
Detta var riktigt, riktigt roligt och jag tycker att det är nåt ni alla borde testa. De flesta kaniner älskar att hoppa! Skrutten(min kanin) var jätteduktig!<33






HOPPTIPS:

Innan du börjar träna din kanin i hoppning måste du lära dig hur du styr din kanin. Sätt på din kanin sele och håll i kopplet. När kaninen går ska du bara följa efter och inte dra i kopplet eller försöka styra den. Efter ett tag kan du försöka styra din kanin, men om den inte går dit du vill så träna mer, men dra aldrig i kopplet! Sen när du kan styra din kanin kan du börja hoppa hinder som är ung. 5-10 cm högt. Sedan styr du din kanin mot hindret, och om den inte hoppar kan du "visa vägen" genom att lyfta din kanin över hindret, men gör det inte för många ggr. :)



Lekar för dig och din kanin!





Här kommer några roliga lekar många kaniner och ägare nog blir glada över!



  • Jaga golvmopp: Ta fram den gamla golvmoppen, rengör och låt din kanin jaga den, och till sist fånga den! Detta är många kaniners favoritlek. :)

 

  • Kaninagility: Det är viktigt att kaninen får ha roligt och få motion. Här är det ultimata sättet! Använd ett rör och lägg fram på en stor yta, t.ex ute i trädgården så att kaninen kan springa genom det, ta sedan ett annat rör t.ex en toalettrulle och limma fast en kort bräda uppe på, så har du en vipp-bräda. Ställ brädan en bit framför röret. Ta sedan ett hinder. Till att börja med kan du använda ett litet. Du kan bygga hindret av t.ex två vedträn till ställning och en kvist som pinne. Se till att hindret går att riva så din kanin inte fastnar. Sen är det bara att börja leka! ;)

 

  •  Trick: Lär din kanin trick. Börja med något lätt och använd en godisbit eller morot och lär kaninen t.ex att stå/gå på bakbenen. Garanterat jättekul! :D

 

  • Labyrint: Om du bor där det snöar mycket så kan du göra en labyrint i snö. Men det måste vara ca 20-30 cm hög snö för att kunna göra en labyrint. Men om man inte har så mycket snö hemma så kan man också göra det om det växer mycket högt gräs. Men se upp så att inte kaninen försvinner i gräset! Jättekul och ger din kanin bra kondition! :)


                                                               



Utställning





Om du skulle vilja ställa ut din kanin så måste du ha "stamtavla". Köp då kaninen från en bra uppfödare och se till att du får en bra utställningskanin med fin mamma och pappa. Se också till att din kanin är vaccinerad och helt frisk. Kaninen måste också vara chipmärkt i örat. Om kaninen  inte är chipmärkt, fråga då uppfödaren om vart du kan fixa en sådan. Se  också till att ha information om, hur din kanin ska se ut för att gå bra i utställningar. Om du inte vet hur du kan hitta tävlingar att vara med i, så fråga uppfödaren om det.


                                                                


-

Vilken ras ska jag välja?





Har du svårt att välja den perfekta rasen som passar just dig?


Här är ett register på alla 50 raser som finns:

Jätteraser:

*Belgisk jätte
*Tysk jättescheck
*Fransk vädur


Stora raser:

* Stora chinchilla
* Stora silver
* Blå wiener
* Californian
*Engelsk vädur
* Meissner vädur
*New Zeeland red
* New Zeeland white
*Wiener


Medelstora raser:

*Bourgogne
*Vit lant
*Belgisk hare
* Japaner
* Rhinisk scheck
* Sallander
* Thyringer
* White
*Alaska
* Svensk päls
* Lilla tysk scheck
* Lilla tysk vädur


Små raser:

* Lilla chincilla
* Deilenaar
* Lilla egern
* Perle egern
* Engelsk scheck
* Lilla Havanna
* Holländsk kanin
* Lux
*orange
* Sachsengold
* Schwarzgrannen
* Lilla silver
* Tan
* Lilla wiener
* Zobel
* Örestad
* Rysk kanin


Dvärgraser:

* Dvärgvädur
* Hermelin
* Dvärghare


Avvikande Hårstruktur:

*Rex
* Angora
* Fuchs
* Satin
* Jamora



Våra kaniner är Dvärgvädur och det märks att det är bra på att hoppa! ;)



Utmärkelser:

Dvärgkanin - Hoppar bra
Löwen lejonhuvad - bra utställningskaniner
Belgisk Jätte - Väldigt gosig

                                                    





Skaffa kanin





Innan du skaffar kanin måste du tänka på att det är ett väldigt stort ansvar. Du måste ha tid att ta hand om din kanin, du måste också tänka på att kaninen är ett djur som bara inte behöver mat och vatten den behöver också kärlek, du måste ha pengar för att kunna betala mat, kaninen, bur, vaccination, möjligtvis kastrering, ha råd till veterinärvård m.m.
Om du inte kan ge den kärlek så jätteofta så är det bra om man köper minst 2 kaniner för då har kaninerna varandra.

När du köper en kanin behöver du köpa det här:

  • Mat ,hö, ej gnagarblandning (blandat foder, det bästa är att köpa pellets)
  • Matskål, vattenskål/flaska (på vintern är det bäst med skål om du har din kanin ute då vattnet fryser, så kanin kan slicka på isen)
  • Bur , om du ej har någon (En bur avsedd för en dvärgkanin ska enligt Jordbruksverkets föreskrifter inte understiga 0,5 m² (cirka 100x50 cm) och ingen sida vara kortare än 50 cm. Buren ska vara minst 50 cm hög. Om du har flera djur i samma bur bör varje djur minst ha en yta av 0,25 m². Placera buren i normal rumstemperatur och fritt från drag.)
  • Saltstenar , köp alltid två eller mer så du har i reserv
  • Toalettlåda , låt först kaninen märka ut ett ställe i buren där den utför sina behov, ställ sedan dit toaletten fyll den med med t.ex kattsand eller spån/halm
  • Underlag  ,i buren måste det också nåt slags underlag t.ex kutterspån eller sågspån, halm, ej hö (kaninen äter upp det) Buren ska städas 1-3 ggr i veckan beroende på om man har sin kanin ute eller inne, helst varannan dag om du ha kaninen inne, detta är livsviktigt för din kanin  
  •  Selar , om du vill t.ex hoppa med din kanin
  • Kaningodis , om du vill t.ex berömma din kanin efter den har gjort något bra
  • Klosax , du behöver klippa din kanins klor ca. en gång varje månad. Om du inte klipper din kanins klor på länge så kommer kaninen inte att kunna stödja på tassarna och få väldigt ont. Om du är osäker på hur man klipper klorna så gå till en zooaffär som hjälper till med klippning eller åk till nämaste djursjukhus där dom ofta har "drop in" på kloklippning. Om du ska klippa själv är det viktigt att du aktar noga så att du inte klipper i pulpan. Pulpan är som pulpan i våra tänder. Det gör väldigt ont om man klipper in i den, och det blöder. Om du råkar klippa i pulpan bör du trycka försiktigt med en bommullstuss mot klon, men håll den inte där utan dutta mot klon. Det är inte farligt att klippa i pulpan, men det gör ont på kaninen så försök undvika det.
  • Borste , till din kanin måste du ha en bra borste som lätt reder ut svåra tovor och avlägsnar t.ex, smuts som fastnat i pälsen. Detta kan du rådrfåga om i din djuraffär. Alla kaniner ska borstas minst 2 ggr i veckan. Om du har en långhårig kanin ska du helst borsta den varje dag.


                                                



Allt om Kanin





Hej! Denna bloggen skapade Sofia och Alva för att hjälpa er som ska skaffa/har en egen kanin och behöver lite tips och råd. Vi kommer bland annat skriva om aktiviteter du kan göra med din kanin, bra mat, dålig mat med mera.





Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0